Výroba kontejnerů IBC je odrazem zákaznické poptávky po spolehlivých přepravních nádobách, v nichž by bylo možno uchovávat ovoce a zeleninu v podobě šťáv, dření nebo pasírovaných úlomků. Jestliže budete přepravovat tento druh potravinářského zboží k dalšímu zpracování a k následné distribuci na trh v kovových či plastových barelech, bude to neekonomické, protože vznikne v přepravním prostoru mnoho hluchého místa, a navíc bude nutné nádoby neustále vymývat a dezinfikovat, čímž se celý proces prodraží.
Výrobci IBC kontejnerů šli na to jinak:
Kontejnery jsou v podobě hranolu – jestliže vyskládáte vedle sebe stejný počet sudů a hranolových kvádrů, kvádry natěsnáte na sebe a ve skladovém prostoru nezbude téměř žádný volný prostor, zatímco mezi sudy bude spousta nevyužitého objemu. S hranoly je tedy přeprava a skladování zboží rentabilnější.
Jsou skládací – momentálně nevyužité IBC kontejnery snadno složíte do podoby ploché desky, a ta zabere ve skladu jen málo místa. Sudy a barely skládací nejsou, tím pádem opět prodražují logistické procesy.
Uvnitř kontejnerů je plastová vložka – výrobci kontejnerů počítají s tím, že dovnitř se vždy vloží jednorázová plastová fólie, která se následně vyplní potřebným artiklem, a po jeho zpracování se vložka jen vymění za jinou – čistou a novou. Plastové vložky jsou zdravotně nezávadné a recyklovatelné, nepředstavují tedy významnou ekologickou zátěž, navíc šetří náklady na pracné vymývání nádob hektolitry vody.
Mají vysokou nosnost – nosnost každého IBC kontejneru činí zhruba pět tun. Pod kontejnery se při přepravě i skladování vkládají speciální plastové přepravní palety o stejné nosnosti. Kontejnery jsou konstruované tak, aby je bylo možno vyskládat na sebe do výšky pětipatrového komínu, totéž provádět s barely a sudy by bylo příliš riskantní a nebezpečné.