Ocetje vyráběn z různých surovin. Jednotlivé druhy octa mají tedy určité charakteristické chuťové vlastnosti. Každý druh octa se prostě hodí k něčemu jinému. Který použít na zavařování? Který při vaření? A který na dochucení pokrmů při servírování? Pojďme si to připomenout.
Ocet lihový
Kvasný lihový 8% ocet je u nás tradičně používán jako univerzální. Tento klasický ocet má jedinečné složení. Je v něm mimo jiné také estragon a karamel. Je vhodný především ke konzervaci. Hlavně nálevům na okurky dodá výbornou chuť i vůni!
Ocet jablečný
Také tradiční a také velice oblíbený ocet. Je nejlepším pomocníkem studené kuchyně. Hodí se skvěle do zálivek na saláty a do různých dresingů. Dobře ho chuťově doplňují sýry. Třeba gouda nebo ementál. Rozumí si také s česnekem, koprem, medem, hořčicí a bylinkami. A také slunečnicovým a řepkovým olejem. Výborně dochutí také marinády na maso, především maso vepřové. Jablečný ocet zajistí jeho jemnost a křehkost.
Ocet vinný
Ten můžeme koupit ve dvou základních variantách. Bílý a červený. Oba tyto octy jsou vhodné ve studené kuchyni ve spojení s oleji na zálivky do salátů a k výrobě majonézy. Používají se také do polévek, omáček a marmelád. Bílý vinný ocet skvěle ochutí ryby a mořské plody při přípravě jídel dle receptů středomořské kuchyně.
Ocet balzamikový
Je tradičním v Itálii. Pravý balzamico ocet tam vyrábí od počátku 17. století. Tento ocet časem zraje. Jeho chuť záleží na tom, jak je starý. A též na způsobu, jakým byl připraven. K jeho výrobě, která má přísná pravidla, se používá zahušťovaný mošt z vinných hroznů, konkrétně odrůdy Trebbiano. Používá se za studena, protože tepelná úprava mění jeho chuť. Je vhodný k dochucení pokrmů přímo před jejich konzumací. Při servírování. Ochucují se s ním nejen zeleninové saláty (hlavně kombinace rajčata, bazalka a mozzarella), ale i saláty z ovoce (je výborný například k jahodám). Dává se do mnoha slaných i sladkých jídel. Do italského rizota, na pokrmy z masa, ale i na dezerty a zmrzlinu.
Máme v kuchyni ten správný ocet?
Posted In: Produkty